Kopparspiral tampong

Den här sidan om kopparspiral tampong ger dig svar på vad du bör tänka på kring mensskydd när du har kopparspiral så att du undviker infektioner, att din spiral inte rubbas ur sin position och att du har tillräckligt skydd ifall du får riklig mens.

Att använda tampong när du har kopparspiral går alldeles utmärkt. Kopparspiralen sitter inne i livmodern och tampongen sitter i slidan.

Om du vill kombinera kopparspiral tampong är det bra att du först läser det som står på denna sida.

Kan du använda kombinationen kopparspiral tampong direkt efter insättning?

Precis när du har fått en kopparspiral insatt är det bra att använda bindor den första tiden istället för tampong. Du är nämligen extra känslig för infektioner i samband med att du fått din kopparspiral insatt. Tamponger kan bidra till infektioner mer än bindor.

Du kan använda tamponger, ifall du byter dem ofta.

Tänk också på koppparspiralens trådar. Det sitter trådar i spiralen som hänger ned i slidan så att man kan känna om spiralen är kvar. Det är viktigt att du inte får tag i dem när du ska ta ut tampongen. Risken för det är liten.

Vad du ska tänka på för kombinationen kopparspiral tampong

När du har kopparspiral så är en av de vanligaste biverkningarna att du får ökade blödningar. Det kan du läsa mer om under biverkningar. Ifall du skulle få ökade blödningar så kan det innebära att du får tänka lite extra på det här med mensskydd.

Du kanske får rikligare blödningar av kopparspiral och då kan du behöva kraftigare mensskydd, d.v.s. tamponger eller bindor som kan suga åt sig mer blod. Du kan också behöva byta dem oftare. Många föredrar att använda bindor på natten, när det dröjer lång tid mellan bytena. Ett alternativ är också att använda menskopp.

Det som du tidigare är van vid kanske inte gäller nu. Prova dig fram så att du hittar en lösning som passar dig.

En annan sak att tänka på är kopparspiralens trådar. Från kopparspiralen hänger det ner trådar en liten bit in i slidan, så att du kan känna om kopparspiralen är på sin plats. När du tar ut tampongen ska du inte få med dig dessa trådar. Det är mycket ovanligt att något sådant skulle hända.