Minipiller

På den här sidan om minipiller får du veta hur minipiller gör att du slipper bli gravid, hur säker metoden är och vilka biverkningar du riskerar att få.

Minipiller är ett hormonbaserat preventivmedel i tablettform. Det innehåller hormonet gestagen.

Det finns ett annat preventivmedel som innehåller en kombination av två hormoner, östrogen och progestagen, och det kallas p-piller eller kombinerade p-piller. P-piller har mer biverkningar än minipiller och är också mer säkra än minipiller.

Eftersom minipiller har låg dos av hormon så är det ett av de preventivmedlen som du kan använda under amning. Andra preventivmedel du kan använda under amning är kopparspiral (som är säkrare), pessar och kondom (som är mindre säkra). Uppfyller du kraven kan du även använda laktationsamenorré under amning.

Hur du använder minipiller

Minipiller tar du under menstruationscykelns alla dagar, och det är viktigt att du tar dina piller ungefär samma tid varje dag för att få ett säkert skydd mot graviditet. Om du tar tabletten mer än tre timmar senare än dagen innan så behöver du extra skydd som kondom under en veckas tid. Kondom kan också behövas som extra skydd under en vecka ifall du har haft diarré eller om du har kräkts.

Så här gör minipiller att du slipper bli gravid

Hormonet gestagen som finns i minipiller påverkar din kropp. Dels påverkas din ägglossning och dels påverkas din livmoder. Livmoderslemhinnans tillväxt påverkas och sekretet i livmoderhalsen blir tjockt så att spermier har svårt att ta sig fram. Det är så du slipper blir gravid när du tar minipiller.

Minipiller har en säkerhet på 2-6 graviditeter på 100 kvinnoår.

Hur du vet vilka biverkningar du kan få av minipiller

Eftersom minipiller är ett hormonbaserat preventivmedel så följer en del biverkningar med denna metod. Dosen av hormon är relativt låg, vilket ger mindre biverkningar än t.ex. p-piller.

En vanlig biverkning är att ditt blödningsmönster påverkas av minipiller. Ungefär en tredjedel av dem som använder minipiller får oregelbunden eller utebliven menstruation.

Att du får humörsvängningar och minskad sexlust är andra vanliga biverkningar av minipiller, liksom av andra hormonbaserade läkemedel.

Andra vanliga biverkningar är huvudvärk och försämrad hy.

Här är fördelarna och nackdelarna med minipiller

Fördelarna med minipiller är att de innehåller mindre kraftiga hormoner så att biverkningarna blir mindre.

Nackdelarna med minipiller är att de kan påverka sexlust och humör, att du måste komma ihåg att ta ditt minipiller samma tid varje dag för att det ska vara ett säkert skydd, och att de inte skyddar mot könssjukdomar.