Kopparspiral blödningar

På den här sidan om kopparspiral blödningar kan du läsa om hur kopparspiral kan ge dig ökade blödningar, så att du kan avgöra om det du upplever är ofarligt eller värt att kolla upp. Du får också svar på hur dina blödningar kan påverkas av spiral.

Att få blödningar när du har kopparspiral är inget ovanligt. En av de vanligaste biverkningarna av kopparspiral är just ökade blödningar.

Det är främst i samband med mens som du kan få ökade blödningar. Du kan också få blödningar mellan mensen, det kallas då mellanblödningar.

Varför ger kopparspiral blödningar? Det är kopparen i spiralen som ger en miljö i livmodern och en påverkan på livmoderslemhinnan som kan öka mängden blod vid mensen, och ibland ge mellanblödningar.

Om du låter ta bort spiralen så upphör de ökade blödningarna.

Kopparspiral blödningar: efter insättning

Efter att du har fått en kopparspiral insatt kan du få ökade blödningar i samband med mensen, det kan vara så att du får rikligare blödningar, alltså mer blod, eller att du får mensblödningar under en längre tid, d.v.s. att mensen varar några dagar längre än du är van vid.

Detta är helt normalt. Hur just dina mensblödningar påverkas är individuellt. Kanske påverkas de inte alls.

Efter insättning av kopparspiral kan du få blödningar mellan menstillfällena, s.k. mellanblödningar. De kan du t.ex. få när du har ägglossning.

Om du får mellanblödningar när du har fått en spiral insatt och du inte tidigare har haft det så kan det vara helt normalt, och det kan också vara ett tecken på att något är fel. Därför ska du kolla upp det. Du kanske har fått en infektion i livmodern i samband med att kopparspiralen sattes in, eller så kan kopparspiralen ha rubbats ur sin position, något som kallas partiell utstötning. Kolla alltså upp kopparspiral blödningar.

De kopparspiral blödningar som du får den första tiden efter insättning kan minska efter några månader.

Direkt efter insättning är det bra att använda bindor istället för tamponger för det minskar risken för infektioner. Sedan kan du använda tampong som vanligt.

Kopparspiral blödningar: vid mens

Vid mens så får en del som använder kopparspiral ökade blödningar jämfört med innan de använde kopparspiral. Det är den vanligaste biverkningen av kopparspiral. Många får ingen förändring av sina mensblödningar.

Får du ökade blödningar vid mens, så kan det innebära att din mens varar längre, d.v.s. att du blöder några dagar mer än tidigare.

Ökade blödningar vi mens kan ge dig mer rikliga blödningar, alltså mer blod. Du kan då behöva byta binda eller tampong oftare, och kanske använda kraftigare tamponger eller bindor. Använder du menskopp kan du behöva tömma den oftare.

Kopparspiral blödningar: mellan mens

Förutom dina mensblödningar så kan kopparspiral orsaka blödningar mellan mens, detta kallas mellanblödningar.

Att få mellanblödningar av kopparspiral är normalt.

För en del kan mellanblödningar vara ett tecken på att något har gått snett, särskilt om du inte tidigare har haft mellanblödningar. Du ska därför se till att utesluta att något är fel. Kontakta din läkare eller barnmorska för att kontrollera kopparspiral blödningar. Det kan nämligen vara så att det har skett en partiell utstötning av spiralen eller att du har fått en infektion i livmodern.

Vad göra åt kopparspiral blödningar?

Hur just dina blödningar påverkas av en kopparspiral är högst individuellt. Många upplever ingen eller liten skillnad mot tidigare. En del får ökade blödningar, och ser det som oproblematiskt.

En del får blödningar både under lång tid i samband med mens, och som mellanblödningar däremellan och upplever då bara kanske en vecka per menscykel utan blödningar. Detta kan upplevas som för mycket och kännas besvärande.

Tycker du att de kopparspiral blödningar du får besvärar dig? Då kanske du ska fundera på att prova en annan preventivmetod.

När kopparspiralen tas bort så får du tillbaka dina gamla vanliga blödningsmönster.