Kopparspiral mens

På den här sidan kan du läsa om vad som gäller med kombinationen kopparspiral mens.

Du får då veta hur det fungerar med mens i samband med insättning av kopparspiral.

Du får också koll på hur din mens kan påverkas när du har en kopparspiral insatt.

Insättning kopparspiral mens eller precis efter

När du ska sätta in kopparspiralen så gör du det när du har mens eller precis efter att du har haft mens. Det är nämligen så att kopparspiral inte ska sättas in när du är gravid. När du har mens så är det väldigt troligt att du inte är gravid.

Precis efter mens så är också livmodertappen som mjukast och då är det lättare att sätta in kopparspiralen.

Kopparspiral mens är en bra kombination för insättningen.

Vad händer vid kopparspiral mens: Du kan få mer blödningar

Den vanligaste biverkningen för kopparspiral är att få mer mensblödningar. Det är kopparen i kopparspiralen som påverkar livmoderslemhinnan så att du inte blir gravid. När livmodern påverkas så kan det innebära att du får mer blödningar vid mens.

Kopparspiral mens kan innebära mer blödningar, fast det är inte alla som använder kopparspiral som får mer blödningar vid mens. Det går inte i förväg att säga hur din kopparspiral mens blir.

Du kan få antingen mer rikliga mensblödningar, d.v.s. att du blöder mer under din mens efter att du fått en kopparspiral insatt än vad du gjorde innan du fick kopparspiral. Då kan du behöva använda kraftigare mensskydd eller behöva byta binda eller tampong oftare. Har du menskopp kan du behöva tömma den oftare och kanske ha en binda också.

Eller så kan din mens bli längre, d.v.s. att du blöder under några dagar mer varje mens efter att du fått en kopparspiral insatt än vad du gjorde innan du fick kopparspiral.

En del kan få blödningar mellan mensen också. Det kallas mellanblödningar och det kan du läsa mer om här.

Vad händer vid kopparspiral mens: Du kan få mensvärk

En annan biverkning av kopparspiralen är att du kan få mensvärk. Den medicinska termen för smärtsam menstruation är dysmenorré. Du får då en krampliknande och molande smärta samtidigt som mensen börjar. Ibland kan du känna att det strålar ned mot låren eller ut mot ryggen.

Kopparspiral mens kan innebära mensvärk, eller mer mensvärk. Det är långt ifrån alla som använder kopparspiral som får mensvärk.

Mensvärken kommer sig av att livmodern har sammandragningar på grund av ökade hormonnivåer. Ifall sammansdragningarna i livmodern blir kraftiga så kan livmodermuskulaturen få syrebrist, och då får du mensvärk.

Hade du mensvärk redan innan du fick hormonspiral så kanske du får kraftigare mensvärk med kopparspiral insatt.

Hur du kan lindra mensvärk

Ifall kopparspiral mens ger dig mensvärk så kan du lindra med t.ex. värmekudde eller vetekudde på magen. En del känner att det blir bättre om någon masserar ryggslutet.

Det bästa du kan göra för att slippa mensvärk är att röra på dig. Om du motionerar, springer eller tar raska promenader så är det troligt att du slipper få mensvärk.

Kramperna i livmodern kan också minska om du får orgasm genom onani eller sex.

Du kan också testa mn8, som är en magnet som du sätter på framsidan av trosan. Den använder du under några dagar innan mens till några dagar in på mensen. Du kan köpa mn8 i hälsokostaffärer den kan också ge lindringar om du har andra pms-besvär som t.ex. om du har ömma bröst, om du är uppblåst eller om du har humörsvängningar.

Ifall kopparspiral mens ger dig kraftig mensvärk så går det att behandla den med receptfria smärtstillande läkemedel. Dessa läkemedel har ett samlingsnamn som är NSAID-läkemedel (NSAID = non steroidal anti-inflammatory drugs eller icke-steroida antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel).

Det finns flera olika sådana receptfria smärtstillande läkemedel som t.ex:

  • Ibuprofen
  • Paracetamol
  • Naproxen

I väldigt speciella fall kan du behöva mer smärtlindring än det du får från de receptfria läkemedlen. Då kan du få ett receptbelagt smärtstillande läkemedel. T.ex. receptbelagt Naproxen eller Ketoprofen, vilka har visat sig ha bra effekt mot mensvärk.

Kopparspiral mens: ska du använda tampong eller binda?

Kopparspiral mens, vilket mensskydd ska jag använda? Här kan du läsa om hur du kan tänka kring mensskydd när du har kopparspiral.