Säkra perioder

Den här sidan om säkra perioder ger dig information om hur du skyddar dig mot graviditet, du får veta hur säker metoden är och du får veta hur du använder den. Säkra perioder kallas också naturlig familjeplanering och en variant av den kallas Billingsmetoden.

Säkra perioder är en naturlig preventivmetod. Den baseras på att du undviker att ha sex under de dagarna när det är risk för att du kan bli gravid. Du kan också skydda dig under de dagarna med t.ex. pessar.

Hur du använder säkra perioder

Säkra perioder går ut på att du ska veta var i din menscykel du är. Dag 1 är mensens första dag. Sedan har du normalt ägglossning runt 12-16 dagar före nästa mens. En menscykel är i snitt 28 dagar, men varierar något mellan olika personer och kan vara några dagar kortare eller längre.

Du är fertil endast under din ägglossning. Spermierna kan överleva i din kropp upp till fem dagar så du riskerar alltså att bli gravid under ca 6 dagar per menscykel. Vid regelbunden ägglossning på ca 28 dagar ska du undvika oskyddat samlag under dag 10 till och med dag 16.

Du kan komplettera detta genom att använda Billingsmetoden som går ut på att du lägger märke till ditt livmodersekret. Det förändras när du har ägglossning, så då kan du vara mer säker på när just du har ägglossning. Du kan använda ett pessar för att samla upp livmodersekretet. Du kan använda Billingsmetoden även när du har oregelbunden mens.

Du kan också använda en p-dator för att hålla koll på dina ägglossningar, fast du behöver du ha regelbunden mens.

Så här gör säkra perioder att du slipper bli gravid

Vid säkra perioder använder du dig av att veta var i din menstruationscykel du befinner dig. Genom att ha sex endast när det är säkert att du inte riskerar att bli gravid så undviker du helt enkelt en graviditet.

Säkerheten för säkra perioder är 2-20 graviditeter på 100 kvinnoår.

Här är fördelarna och nackdelarna med säkra perioder

Fördelarna med säkra perioder är att det inte ger några biverkningar, är helt naturligt och gratis. Du får ökad kunskap om din naturliga rytm, och när du väl vill bli gravid så vet du när du har störst chans att bli gravid.

Nackdelarna med säkra perioder är att du måste undvika sex under några dagar per månad, och att du behöver lära dig din naturliga rytm.