P-stav

På den här sidan om p-stav får du veta hur p-stav gör att du slipper bli gravid, hur säker metoden är och vilka biverkningar du riskerar att få.

P-stav är ett hormonbaserat preventivmedel som sätts in under huden på överarmens insida. P-staven syns inte men kan kännas om man känner utanpå huden.

P-staven utsöndrar progesteron eller gulkroppshormon. Det fungerar på samma sätt som minipiller, och innehåller samma form av hormon, fast i högre dos. Hormonspiral innehåller också samma hormon.

P-staven sätts in av läkare eller barnmorska. Vid operationen får du antingen en bedövningsspruta eller så får du lokalbedövning smörjd på huden. Det är bra om du har använt minipiller innan så att du vet hur din kropp reagerar på hormonerna.

Du har p-staven i 3-5 år beroende på märke, och sedan kan du byta ut den mot en ny. Vill du bli gravid innan det kan du låta ta ut staven. P-staven tas bort av läkare eller barnmorska.

Så här gör p-stav att du slipper bli gravid

P-staven innehåller hormonet progesteron som efterhand utsöndras i din kropp. Progesteron gör att din ägglossning förhindras och att din livmoderslemhinna påverkas så att spermier har svårt att ta sig fram. På så sätt slipper du bli gravid med p-stav.

P-stav har en säkerhet på 0,1-1,0 graviditeter på 100 kvinnoår.

Hur du vet vilka biverkningar du kan få av p-stav

P-stav är ett hormonbaserat preventivmedel och precis som för andra hormonbaserade preventivmetoder så finns det risk att du drabbas av olika biverkningar.

En vanlig biverkning är att du får oregelbunden eller utebliven menstruation av p-stav.

Att du får humörsvängningar och minskad sexlust är vanliga biverkningar av p-stav, liksom av andra hormonbaserade läkemedel.

Andra vanliga biverkningar är huvudvärk och försämrad hy.

Här är fördelarna och nackdelarna med p-stav

Fördelarna med p-stav är att den ger ett säkert skydd mot graviditet och är smidigt att använda.

Nackdelarna med p-stav är att den kan påverka sexlust och humör, att du behöver få den insatt och borttagen av läkare eller barnmorska, och att den inte skyddar mot könssjukdomar.